Rozhovor s Karolinou Štraus Idris: Jóga je moje láska

Jóga je často zmiňována v souvislosti se zdravým životním stylem. Ano, jógy se tato tématika týká. Jste u nás správně, chystáte-li se zařadit do svého života zdravý a přirozený pohyb. Pravidelným cvičením jógy udržíte vaše tělo vitální až do vysokého věku. (více o józe)

Zdravotní účinky jógy potvrzené lékaři a fyzioterapeuty

  • lék na civilizační choroby
  • regenerace a pročištění celého těla
  • posílení imunitního systému
  • prokrvení tkání
  • čistější a pružnější pleť
  • zlepšení trávení, zrychlení metabolismu
  • zefektivnění odvodu škodlivých látek
  • úbytek přebytečných tukových zásob
  • optimalizace životních funkcí

Rozhovor s Karolinou Štraus Idris: Jóga je moje láska

Naše klientky tě znají jako orientální tanečnici.
Kdy jsi zjistila, že ve tvém srdci je spousta místa na další lásku - jógu? 

Ta ironie života (směje se). Tanečně-pohybová komunita mě vnímá jako orientální tanečnici, ačkoli má cesta s jógou trvá déle než má cesta orientální tanečnice. Má cesta jógy začala v 90. letech minulého století … Pravdou je, že ne vždy jsem ji byla věrná. Nějaký čas jsem ji zabýbala právě orientálním tancem. Jenže všeho moc škodí, a je úplně jedno, jestli to je jednostranné fyzické zatížení, psychické vypětí či workoholismus. Jinými slovy - k józe jsem se vracela, když mi bylo ouvej. A nenápadně se postupně z občasného protažení těla stala nedílná součást mého každodenního života.

 

Kdo tě zná delší dobu, si povšiml tvé fyzické proměny.
Mohla bys nám prozradit tvůj recept, jak být krásnější a spokojenější? 

Fyzickou proměnou asi myslíš fakt, že jsem zhubla 16 kg, že? (směje se)

Jenže ono to bylo trochu jinak. Zhruba od roku 2011 mě ve velké intenzitě potkávaly temné chvíle, mj. ztráta práce, odchod z pseudovztahů, a především zdravotní problémy. Vyvrcholením všeho byl loňský rok, kdy se v mém těle, potažmo v hlavě a duši, namíchal bolestivý koktejl v podobě horečky dengue, osobních křivd z dob minulých a nepříjemné operace. Trýzeň, fyzická i psychická, mě několikrát přikovala k lůžku, svazovala mi i mysl. Ale právě díky těmto situacím jsem přitvrdila ve své každodenní praxi jógy. Prostě jsem se ponořila co nejhlouběji do sebe a jóga mi pomohla odhodit, co mě tížilo, fyzicky i psychicky.

Netvrdím, že je jóga všelék. Je ale všemocným průvodcem na cestě k sobě, ať už je záměrem posílit tělo, odpočinout si nebo nalézt novou životní cestu. Není náhodou, že velice ráda spojuji jógu s coachingem.

Představme si člověka žijícího nebo pracujícího v Praze. Tento člověk hledá harmonii uprostřed moderní civilizace - takovou oázu klidu uprostřed chaosu.
Jakým způsobem se připravuješ, abys na lekcích jógy navodila správnou atmosféru?

K výuce jógy přistupuji s velkou pokorou a čerpám především z vlastních zkušeností, nejen z formálního vzdělání. Na lekcích nejde o to, stočit klienty do úhledných preclíků. Mnohem podstatnější je, jak se do těch preclíků postupně dostávají. Mám jednu klientku, které je přes padesát. Po jedné závěrečné relaxaci se slastně protáhla a řekla: „Cítím se jak po pořádné sprše.“

Cvičení jógy, soustředění na dech, člověka prostě dostane do přítomného okamžiku. Tam je vždy všechno, jak má být … A to je přesně ten pocit úlevy, pocit čistoty „po sprše“, který má přesah do života mimo jogamatku.

A když se takové lekce provádí v příjemném prostředí, jako je Centrum Tance na Floře, tak se ten povznášející pocit po józe jednoznačně umocní.

Lekce s Karolinou

(Foto: Dušan Štraus)