Karolina Štraus Idris: Zažijte orientální bouři

Probuďte v sobě ženu (rozhovor)

Jaká slova se ti vybaví, když se řekne orientální tanec?
Všeobecně se mi vybaví slova „ženskost“ a „rafinovanost“. Osobně se mi především vybaví dlouhá cesta, kterou jsem s orientálním tancem ušla. Cesta, která vedla k tomu, abych odešla z korporátního světa.

Nahrála jsi mi na otázku – jak dlouho tančíš?
Hooooodně dlouho… :-) Teď to počítám a vychází mi 17 let. Když jsem v pravěku nastupovala do Centra Tance (cca rok 2004) jako lektorka orientálního tance, všichni na mě udiveně zírali, když jsem řekla „raks sharqi, saidi…“ Hodně se toho od té doby změnilo. Navíc letos slavíme s Matahari Group, moji drahou a úžasnou taneční skupinou, 10. výročí. S tancem ten čas utíká rychleji. Ale hlavně nabývá na smysluplnosti.

Čeho všeho jsi dosáhla?
Jsem samozřejmě hrdá na svoje sólové ocenění z kolébky orientálního tance (3. místo na festivalu Nile Group v Káhiře v roce 2007), ale přijde mi fantastické, že moje skupina, kterou trénuji, vytvářím pro ni choreografie, má na svém kontě přes 20 mezinárodních cen a výher, včetně prvního místa z již zmíněného festivalu v Káhiře.
Ale když to vezmu do důsledku, jsem neuvěřitelně vděčná svým skalním tanečnicím, které se mnou tančí víc, jak 10 let. Tímto zdravím mj. Zuzku Hofmanovou, Jindru Jelínkovou, Svatavu Pakovou…

Proč bys ho doporučila každé ženě? 
Tanec je způsob komunikace, směrem dovnitř – sama se sebou, s vlastním tělem. Směrem ven – je tady samozřejmě publikum, ale při tanci se jedinci učí, jak vysílat energii ven, jak s ni pracovat. Podněcuje radost ze života. Kouzlo orientálního břišního tance navíc spočívá i v tom, že je v něm žena sama za sebe. Pohybem se dotýká vlastní podstaty. Může to občas „bolet“, ale v důsledku prostřednictvím tance roste, vyvíjí se do vlastní podoby.
Nesmím zapomenout na nepřeberné množství orientálních stylů, které vystačí na celý život…
Při orientálním tanci navíc vznikají takové ženské kruhy, spolky, přátelství. Jinými slovy, ano, doporučila bych orientální tanec ženám. A ještě k tomu jógu :-)

Dá se říct, že díky orientálnímu tanci kurzistky v sobě probudí ženu?
Takhle bych to neřekla. Ženskost není vrozená vlastnost, která čeká na probuzení. Nezávisí na vývoji primárních a sekundárních pohlavních znacích. A už vůbec nestojí na stereotypu: žena = jedinec, který nosí sukni, rodí děti, apod. Ztotožňuji se s výrokem francouzské filozofky a feministky, Simone Beauvoir. Ženou se nerodíme, ženou se stáváme.
A dle mého názoru, tanec je jeden z mnoha krásných nástrojů, jak se vyvinout do vlastní ženské podoby.

Co ti dokáže nejvíce udělat radost a/nebo naopak co tě rozpálí doběla?
Největší radost i smutek mi přináší samotný život. A proto tančím, praktikuji jógu, píši, koučuji lidi, organizuji cesty – abych tu pestrou plejádu emocí a zážitků uměla zachytit, přetavit do další formy energie, kterou vypouštím, s větším či menším úspěchem, dál do světa.

Jsme v polovině roku 2017, na co se letos ještě těšíš?
Těším se na působení na Pressburg Dance Festivalu v Bratislavě, na oslavu 10. výročí Matahari Group v sobotu 9. prosince. V dubnu 2018 bude následovat naše velká show. Těším se na nové letní i podzimní kurzy, na letošní cesty do Portugalska a do Kambodži. Je toho hodně a věřím, že se nejen na těchto akcích setkám s vámi všemi!

Jóga s Karolinou

Co říkají o Karolině její kurzistky?

  • Jak se Vám tančí pod vedením Karoliny?
    - Na hodinách si to vždy užiju, Karolínka je živel a to je nakažlivé!
    - Karolina je jediná z lektorek, u které mě baví tančit. Měla jsem možnost porovnat pár lektorek ze suplovaných hodin a Karolina je prostě nejlepší. :-)

  • Co se Vám na hodinách nejvíc líbí?
    - Nejsou žádné prostoje a tančí se až z nás leje!
    - Karolínka je vždy v dobré náladě a tak se zapomene na všechny starosti! Už vím, že když si na začátku řeknu, no to se nemůžu nikdy naučit, tak Karolína to z nás vždy dostane!
    - Vsechno
    - Karolinin temperament a nespoutanost :) na hodinách se nikdy nenudíme, jsou živé a člověk vždy z hodiny odchází fyzicky vyčerpán ale psychicky naplněn a nabyt energií.
    - Že nové prvky se pilují rovnou na choreografii.

  • Je Karolina náročná lektorka?
    - Určitě dbá na to, aby nám vysvětlila, jak to má být správně, ale respektuje možnosti a propozice každé z nás.
    - Je skvela a nechce nic na co by jsme nestacily
    - Jak se to vezme - je náročná, ale ve správné míře :)
    - Řekla bych, že její tempo stíhám. :-)

  • Doporučila byste tyto hodiny kamarádce/kamarádovi?
    - Určitě!
    - Ano
    - Určitě ano :)
    - Už se stalo

  • Co si odnášíte z hodin pod vedením Karoliny?
    - Naučila jsem se nebát při tanci projevit sama sebe a mít " svůj " výraz, a za to jsem jí moc vděčná! Karolínka svým okouzlujícím temperamentem vždy vyléčí mé případné depky. Navíc vím, že co se týče tance a taneční techniky jsem v rukách profesionálky!
    - Usmev, odpocinek, a nadseni z tancovani
    - Pohodu a "dobití baterek" :)
    - Po hodině s Karolinou jsem naprosto odpočatá a nabitá energií, což jsem doposud u žádného jiného druhu sportu nepoznala. Vždy odcházím s dobrou náladou.

  • Chcete nám sdělit ještě něco navíc?
    - Bylo by super pravidelně pořádat opakovací semináře již probraných choreografií.
    - Jsem rada ze jsem vas objvevila a zacala tancovat, je to proste skvele.
    - Karolina je nejlepší, ale to už nejspíš víte. :-)

    - Karolína je výborná lektorka, nemám výhrady. Na její lekce chodím ráda, vždycky mě dokáže nadchnout pro věc a pozitivně naladit. Ráda bych v kurzu pokračovala. Uvítala bych i lekce 2x týdně, nebo 2hod najednou. 60 minut je málo!

    - Karolína je naše sluníčko - její hodiny jsou báječné, je náročná a důsledná lektorka, ale při způsobu jakým hodiny vede si toto vlastně ani neuvědomíme. Z hodin odcházíme vždy nabité pozitivní energií. V září budeme opět pokračovat. Myslím, že pro letních měsíce jsou vhodnější semináře.

    - Pod vedením Karolíny se mi tančí dobře, jen bych byla raději, kdyby mi byla nejdřív serie kroků ukázana. Nejvíce se mi líbí příjemná atmosféra. Kurz už jsem doporučila :) Z hodin odcházím příjemně unavená a spokojená. Ráda bych pokračovala, ale většina kurzu je v pro mě nevhodný čas nebo místo. A moc ráda bych tančila i v létě.

    - S Karolinou mám tu čest tančit už nějaký čas. Když jsem u ní začínala, byla jsem skoro zoufalá. Hodiny byly rychlé, náročné, prostě jsem nestíhala, ani nevím kolikrát jsem s tím už chtěla přestat. Karolína je ten správný důvod, proč jsem to neudělala. Karolína je plná energie, kterou nešetří ani na svých žákyních. Z jejích hodin odcházím nabitá, odpočatá ( jakkoliv podivně to zní všem, které u ní tančí :-))) ) a většinou naprosto zdrcená ze svých výkonů. Karolína je velkorysý člověk a učitel se širokým srdcem, nikdy jsem neviděla ani na vlastní kůži nezažila, že by si z někoho dělala legraci nebo někoho shazovala kvůli nedokonalým výkonům, byť byly sebehorší. Sama je dokonalý profesionál, je na sebe a své výkony přísná a přeci dokáže odlehčit hodinu jen tak " holčičím povídáním ", nedorozumění obrátit v žert. V jejích hodinách si víc uvědomuji ženu v sobě. Karolinu doporučuji všem, kdo se mě zeptá na hodiny tance, dokonce se mi podařilo vlákat na její hodiny kolegyně, které byly nadšené. Byla jsem s Karolinou v Káhiře a dodnes na ten výlet velmi ráda vzpomínám, i když pro Karolinu ten " výlet " musel být organizačně i jinak velmi náročný. Pokud nebudu mít závažný důvod přestat, budu u Karoliny pokračovat, třeba ve skákání přes švihadlo :-))). Oceňuji všestrannost a taneční vzdělání Karolíny a jsem hrdá na to, že mě učí takový člověk a taková tanečnice. Ze srdce děkuji.

Zdroj: Anketa spokojenosti, Centrum Tance

Videoukázka Oriental mejanse