Taneční maraton Mladá Boleslav

Taneční maraton v Mladé Boleslavi

Taneční maraton, jehož 1. ročník se uskutečnil v sobotu 18.4.2009 v Mladé Boleslavi nás potěšil velkou účastí.



Sešlo se zde celkem 15 soutěžících, přičemž o první místa se podělila rovným dílem Mladá Boleslav a Jablonec nad Nisou. .

1. místo Lenka Hojková - za MB .
2. místo Alexandra Růžičková - za MB.
3. místo Lucie Jarešová - za JBC.
4. místo Monika Černohorská - za JBC

"Očima lektorky Moniky"

České ženy si v posledních několika letech oblíbily orientální tanec natolik, že se u nás stal skutečnou tradicí. Bylo tedy na čase zúročit své taneční zkušenosti z kurzů a vyzkoušet orientální tanec v jiném kabátě. Intenzivní čtyřhodinový tanec tak přinesl většině účastnic (včetně lektorek) nové a skvělé zážitky..
.
Maraton odstartoval ve 13hodin pod mým vedením v pohodovém rytmu orientálního popíku. Tančily jsme různé samostatné prvky a sem tam jsme dva tři i spojily. Po půlhodince došlo na střídání lektorek a pod vedením Helenky soutěžící tančily jednoduché prvky indického bollywoodu. .
.
Během první přestávky jsem zatančila sólo svůj Mystický tanec se šavlí. Když jsem při vystoupení nabídla možnost vyzkoušet si jaké to je se šavlí na hlavě, z přítomných diváků přiběhl bez okolků mladý chlapec a šavli na hlavě skutečně udržel! (viz foto z Boleslavského deníku)..
.
A pak následovalo další taneční kolo, ve kterém jsem se s Helenkou opět vystřídala. Na jeho konci nám Helenka představila tanec Bollywood ve svém krásném sólovém vystoupení. „Ach, to chceme taky umět“, říkala mi jedna moje kurzistka a vážně mě žádala, že se to opravdu musím naučit, abych to pak zase naučila je. .
.
Nastala druhá polovina maratonu, a protože soutěžícím neubyla snad ani špetka energie, přidalo se na tempu. Dynamické saidy a folklorní prvky orientálního tance vyzkoušela nově řada soutěžících, přidalo se i více kombinací prvků, které jsme tančily v první půlce. S Helenkou také soutěžící „rozjely“ bollywood naplno. I soutěžící, které tento tanec ještě nikdy nevyzkoušely, tančily tak dobře, že u mnohých nebylo rozdílu mezi nimi a ostatními tanečnicemi bollywoodu. .
.
I po třech hodinách tance, který úměrně získával na tempu, zůstávaly na parketě všechny tanečnice, žádná nezaostávala, žádná to nevzdávala. A to jsem již tušila, že finále bude opravdu dramatické. Poslední krátkou přestávku jsem předvedla ještě jednu taneční ukázku, a abych soutěžící „vyhecovala“ do finále, zvolila jsem dynamické drum solo. A hned po něm jsme se vřítily do finální půlhodinky nabité energií šimi vším možným :-)..
.
Soutěžící šimovaly jako o život a ne a ne nám ulehčit výběr vítězek. Posledních pět minut před pátou hodinou jsme s Helenkou věděly, že budeme muset sami vybrat soutěžící, které ještě po čtyřech hodinách tance září energií. Jako rozhodující tanec jsme zvolily tříminutové svižné drum solo. Nakonec jsme ale musely vybrat jen tři nejzdatnější tanečnice, které po celou dobu maratonu „tančili naplno s radostí a nadšením“. Úkol to byl velice těžký a bylo mi moc líto, že nemůžeme ocenit všechny soutěžící, protože všechny byly skvělé a opravdu zapálené tanečnice..
.
Vybraly jsme tedy podle našeho celkového uvážení tři: první místo získala Lenka Hojková, druhé Alexandra Růžičková a třetí Lucie Jarešová, čtvrté místo a malý dárek získala Monika Černohorská..
.
Na všech soutěžících bylo sice trochu vidět vyčerpání z maratonu, ale všechny odcházely zaplavené endorfiny a spokojené, že to nevzdaly. Mnohé z nich mi samy nadšeně hlásily, že tak dobře si už dlouho nezatančily. Touto cestou děkuji za sebe i za Helenku všem soutěžícím za jejich taneční nadšení a doufám, že se opět setkáme na dalším ročníku 2. Tanečního orientálního maratonu na Mladoboleslavsku.
.
Monika Hofmanová

Lektorky

Monika Hofmanová
Monika Hofmanová