Vtipotoč na Točníku

ORIENT NA TOČNÍKU

Termín

6.–7. 6. 2009

Lektorky

Jana Mirjam Křížková
Jana Mirjam Křížková

Vystoupení - popis



Lektorka Centra Tance z Neratovic- Jana Křížková - se účastnila akce Vtipotoč na hradě Točník

Stejně jako loni, i letos byla naše lektorka Janina pozvaná na celovíkendovou akci pro děti "Vtipotoč" na hradě Točník.
K vidění bylo vystoupení hudebních kapel různých žánrů, divadelních spolků i jednotlivců, šermířů, kouzelníka, fakíra, orientální i dobové tanečnice atd. Žízeň jsme mohli uhasit v dobovém šenku, viděli jsem pracovat řezbáře, perníkářku, kováře, krajkářku, vyzkoušeli si střelbu z kuše, luku a otestovali modely historických zbraní. Když jste měli štěstí, na ruku Vám sedl dravý pták. A děti se rozhodně nenudily. Bylo pro ně připraveno mnoho soutěží o sladké i jiné ceny, za odměnu se mohly projet na konících. Na hradě jste mohli potkat pohádkové bytosti i známé kreslíře a pokud na Vtipotoč jezdíte pravidelně každý rok, tak i spoustu známých.
Přes nepřízeň počasí bylo hodně návštěvníků, hlavně dětí, které neodradil ni hejkal u hradní brány, který neustále hrůzostrašně řval na celý Točník. Během chvilky bylo poznat kdo je návštěvník a kdo účinkující v civilu. Návštěvníky poctivě označkoval šašek krásnými malůvkami na obličej, občas nedal pokoj ani účinkujícím.
Naše lektorka Janina obohatila program několika vystoupením v kapli, v rytířským sále a na hlavním podiu na II. nádvoří. Každé své vystoupení obohatila malým výkladem o orientálním tanci, takže si diváci neodnášeli jen zážitek z tance, ale i nějaké vědomosti. Divákům představila Janina Egyptský folklor v podobě Hagally a saidi s hůlkou, klasické raks sharki, drum solo, ale i tanec s rekvizitami, jako jsou křídla, závoj, šavle a svíčky. A jako loni opět asistovala fakírovi Petru Kozákovi při jeho vystoupení. Opalovala jeho tělo ohněm, tančila mu na břiše, když ležel na střepech a nebo na loži z hřebů, při jeho ohnivých "kouscích" tančila se svíčkami a se šavlí. Jejich noční ohňová show v rytířském sále byla opravdu velkolepá a diváky obdivovaná.