Vendulka Pánková: Není pánev jako pánev!

Styly, které vede:

  • orientální tanec
  • orientální tanec Body & Mind
  • bollywood
  • zdravotní cvičení
  • cvičení podle Mojžíšové
  • fyzio-rehabilitační cvičení
  • specializované kurzy pro seniory
  • Tajemství pánevního dna

O Vendulce:

  • životní optimistka
  • pohodové sluníčko
  • Miss Orient 2006
  • Miss Orient sympatie diváků 2006
  • certifikáty Škola pánevního dna,
    Cvičení podle Mojžíšové, Masér, Labanova analýza pohybu aj.
  • absolventka kurzu Lektor orientálního tance (akreditace MŠMT)
  • lektorka Centra Tance od r. 2007

Jaké je tvoje ideální ráno?

Vzhledem k tomu, že nejsem žádné ranní ptáče, ale spíše “sůva”, je moje ideální ráno takové, kdy nemusím brzy vstávat a spěchat do práce, ale naopak si líně a blaženě vrnět v peřinách :)

Kde jsi byla naposled na dovolené a kam bys ráda jela?

Vloni se mi poštěstilo navštívit hned několik zajímavých míst, a to po letech mou vytouženou Paříž, kde jsem si kromě obdivování památek měla možnost i procvičit znalosti francouzštiny, pohádkový zámek Neuschwanstein v Německu a vydařil se i krátký výlet do Maďarska. Toužím se konečně podívat do Egypta a Indie, země, o kterých sním už od mládí...

Vedeš lekce různých stylů … jak vypadají kurzy pro seniory? 

Lekce jsou vedeny v klidnějším tempu s důrazem na správné provedení prvků a prožitek při tanci. Neděláme žádné složité choreografie, ale spíše volněji tančíme jednodušší sestavy, ať už v jemnějším, nebo i temperamentnějším rytmu. Moje “děvčata” si například velice oblíbila cikánské tance! :) Je pro mne velkou radostí je vést, protože mi ukazují, že věk je opravdu jen číslo, a důležité je to, jak se cítíme uvnitř!
Každopádně už si na mě nikdo nepřijde s výmluvou, že “je na tanec moc starý”. Některým mým dámám je už přes 70 let, a stále jsou vitální a tancem se udržují ve formě :)

 

Vendulka v kostce

Narozena: na první jarní den 21.3. (Beran)

Barva očí:  hnědá

Pochází: Polná (Českomoravská vrchovina)

Délka vlasů: cca 60 cm

Jaké je tedy ono Tajemství pánevního dance?

Tajemství zdravé pánve neboli Tajemství ženského pánevního dna zní vskutku záhadně… Ono také samotné pánevní dno je opředeno mnoha mýty, a příliš se o něm nemluví… A přitom je především pro ženy tak důležité! Nese tíhu našich orgánů v pánvi, a také funguje jako emoční barometr a energetická “elektrárna” :)

Na lekcích se věnujeme tomu, kde pánevní dno je, jaké svaly ho tvoří, k čemu slouží, jak s ním cvičit, jak o něj pečovat… A v důsledku toho zjistíme, jak zmírnit bolesti zad, menstruační bolesti, jak si pomoci i v cestě za vytouženým miminkem a jak na pokles pánevního dna a močovou inkontinenci, která mnoho žen trápí. Pracujeme s metodou “3x3” Školy pánevního dna, kterou jsem vystudovala přímo u její zakladatelky Renaty Skálové, a která s člověkem pracuje celostně, což mne velice nadchlo, protože podle mého nelze přehlížet moc psychiky na naše tělo. Pánevnímu dnu se tedy věnujeme ve 3 úrovních (pánev, a také chodidlo a krk, které se stavem pánve úzce souvisí) a na 3 rovinách (tělesné, emoční a energetické). Žena si tak z kurzu odnese mnohem více, než jen sestavu cviků. Kurz vám pomůže lépe poznat a procítit své tělo, dech, emoce a energetický potenciál. A v neposlední řadě i svou ženskost!

Kromě fyzických cviků na pánevní dno, hluboký stabilizační systém a protahovacích cviků z jógy využíváme i bioenergetické cviky na uvolnění emočních bloků, učíme se lépe dýchat, a podle východních nauk pomocí pánevního dna také čerpat energii, vitalitu a radost ze života :) Lekce obohacuji o cvičení sestavy dle Ludmily Mojžíšové, která výborně působí na bedra a pánev, a taktéž může ženám pomoci k otěhotnění.

A jak se liší kurz Cvičení pro ženy?

Cvičení pro ženy pomůže ženám lépe vnímat své tělo, nenásilným způsobem ho rozhýbat, posílit a protáhnout, užívat si svou ženskost, zklidnit se v dnešním uspěchaném světě a užít si alespoň hodinu jen pro sebe. Kombinuji zde již zmíněnou Školu pánevního dna s cviky dle Mojžíšové, rehabilitačními cviky, cviky z pilates a jógy, Bartenieff fundamentals, prvky orientálního tance a další. Každá lekce je jiná - někdy se více zaměříme na pánevní dno, jindy více na cvičení a posílení hlubokého stabilizačního systému, další hodinu zase na důkladné protažení atd. Jako bonus ráda přidávám i různé jednoduché masážní techniky, které jsem nasbírala na masérských kurzech, a které jsou příjemným zakončením lekcí. Mým cílem je, aby ženy odcházely zklidněné, odpočaté, příjemné protažené a naladěné, a spokojené ve svém těle.

Lekce jsou opravdu jemné, proto se nemusí bát přijít ani ty z vás, které se na klasických lekcích cvičení necítí dobře, mají pocit, že nejsou úplně ve formě a vyhovuje jim pomalejší tempo, nebo pokud máte lehčí zdravotní potíže (po konzultaci s lékařem).

 

Proč je tak důležité se věnovat této části těla - pánvi?

V pánvi máme uložené naše ženské orgány, a najdeme zde i vylučovací orgány (tlusté střevo, močový měchýř). Všechny tyto orgány nese právě ono zmiňované pánevní dno, aby nám nepropadly otvorem v pánevní kosti, která tvoří jakousi misku. Když je pánevní dno pokleslé, mohou se objevit problémy s únikem moči, zhoršuje se sexuální život a prožitek, mohou se přidat i jiné gynekologické problémy. S pánevním dnem so uvisí i bolesti kostrče, beder, kříže, páteře, potažmo i krku, a překvapivě i stav chodidla.

Dle východních systémů se v pánvi také nachází naše energetické centrum. Ať už se jedná o čakry - v pánvi nalezneme první a druhou čakru, které souvisí právě s naší energií, vitalitou, radostí ze života, vztahy a emocemi - nebo o spící sílu “kundalini”, která prý stočená spí právě u kořeně páteře, u kostrče.  

Pokud tedy chcete, aby vaše tělo a orgány lépe fungovaly, chcete si ulevit od bolestí, naučit se lépe zpracovávat emoce a třeba i rozhýbat energii v těle a celkově se cítit lépe a radostněji - přijďte to zkusit! :)

 

 

Baví tě víc vyučovat cvičení nebo tanec?

Nedá se odpovědět úplně jednoznačně! :) Musím přiznat, že více mě baví tanec - miluji hudbu a když ji slyším, mám pocit, jako by každá buňka mého těla tančila a radovala se. Tanec je pro mne meditací v pohybu, čistý prožitek toho být TEĎ A TADY, způsob, jak zpracovat a uvolnit emoce, jak se více radovat ze života a tuto radost pak předávat ostatním. Navíc si tancem rozhýbete a lehce zformujete tělo, a nemáte pocit, že je to  otravná “dřina” :)

Ale po letech intenzivního tančení, které jsem nedostatečně kompenzovala jiným pohybem, se tělo začalo nespokojeně ozývat a bolet, a proto jsem se pustila více do objevování zdravotních a terapeutických aspektů pohybu. Je přede mnou ještě dlouhá cesta, ale nadchlo mne rozkrývat možnosti jak pomoci sama sobě, a tím i dalším ženám :)

 

Věnuješ se orientálnímu tanci - není jen o kroutění bříškem, že? Nejsou tyhle tance jen pro mladé a štíhlé?

Orientální tanec, který bývá nesprávně nazýván břišním tancem, určitě není jen o kroucení bříškem :) Bříško se zde samozřejmě využívá, ale zapojujeme celé tělo, především boky, hrudník, ramena, zjemňujeme pohyby paží, zlepšujeme držení těla, učíme se různé krokové variace, otočky… A po naučení se základním prvkům pak tanec obohacujeme o různé rekvizity (závoje, šavle, křídla, vějíře, hůlky...). A pro koho tento tanec je? Jak jsem již zmiňovala, vedu kurzy pro dámy nad 70 let, a mé nejmladší tanečnici je 7 let, v kurzech mám dámy všech tvarů a velikostí (a já sama nejsem žádný drobeček :) ), takže potvrzuji, že orientální tanec je zkrátka pro všechny! Pokud chcete na chvilku uniknout z pracovních stresů a od rodinných povinností, užít si svou ženskost, zlepšit flexibilitu, koordinaci a ladnost celého těla, nastrojit se do pestrobarevných kostýmů a na chvíli plout na vlnách orientálních melodií a rytmů… Pak neváhejte a doražte! :) Orientální tanec má tolik stylů a podob, že si to svoje najde každý.

 

A co bollywoodský tanec - ten je taky pro každého?

Bollywoodský tanec pochází z Indie (resp. z indických filmů) a je více “striktní”, snažíme se jím vyprávět příběh, o kterém se zpívá v písni. Nedává tedy takovou volnost jako tanec orientální, ale vyvažuje to hudba, která vás naprosto pohltí svou veselostí, energií a dynamičností, chytlavé rytmy, zábavné pohyby a kombinace, vyjadřování emocí a radost z toho, že jste to zvládly, i když to na začátku působilo téměř nemožně :) Tento taneční styl je svižnější, ale i tak ho lze přizpůsobit pro všechny věkové kategorie :)

 

Vedeš dvě skupiny – orientální Džawáhir a bollywoodskou Diwali? Je možné se přidat?

Určitě ano, stále hledáme nové tanečnice! :)
Pokud tedy už delší dobu tančíte a chcete si zkusit něco nového, zajímá vás práce ve skupině, máte týmového ducha, pozitivní přístup, chcete se naučit zajímavé choreografie a toužíte začít vystupovat před publikem, ale zároveň nechcete přímo do profesionálních skupin, přijďte si po domluvě vyzkoušet lekci!