Reality show Proměna

Reality show Proměna

Vysílání této show mohli sledovat nejen diváci TV Óčko, ale také čtenáři internetového portálu iDnes.cz. Účastníci hubli, kompletně měnili vizáž a došlo i na menší výměnu rolí - dámy zkoušely klasicky mužské koníčky a pánové prozměnu ženské koníčky. Dva chlapíci, jménem Martin a Albert se měli naučit základy orientálního tance a s tím jim pomáhala lektorka Johanka.

Lektorka

Johanka Řezníčková
Johanka Řezníčková

Martin

Jako první z mužské dvojice si typicky ženskou záležitost vyzkoušel Martin. Ten, jakmile se přihrnul do Centra orientálního tance, hned na sebe naházel všechny oblečky. Na rozdíl od Alberta si oblékání užil. Orientální tance rozeného metaláka Martina doslova uchvátily.
"To, co má Martin na sobě, není zrovna typické oblečení pro muže, ale pokud se v tom cítí dobře, proč ne," smála se Johanka. Vzhledem k Martinově nadšení si na něj Johanka připravila o něco složitější choreografii. Obohatila ji o rekvizitu – šifonový závoj. "Myslím si ale, že to Martinovi půjde," podotkla a ukázala mu kombinace, které ho chtěla naučit.
Martin na to překvapeně koukal a snažil se Johanku napodobit. Vypadal při tom dost nemotorně, ale postupně se zlepšoval.
Při tancování Martinovi pořád padalo ramínko od podprsenky. "No tohle, nechápu, jak s tím ty ženský můžou chodit celej život," divil se.
Přesto tančil s vervou, kterou by mu leckteré dámy mohly závidět. Celý tým se při jeho kreacích lámal v pase, zvláště když na závěr Martin pomocí závoje "splynul s pozadím", tedy s barevně ladící stěnou sálu. Podle fotografií můžete posoudit, nakolik se mu to povedlo.

Albert

Albert původně tančit vůbec nechtěl. Bál se, aby se čtenářům z jeho pohybů "neudělalo nevolno". Do Centra orientálního tance proto přišel se značnou nedůvěrou. Během lekce nepříjemné pocity zmizely... Albertovi se prý tanec jako takový vůbec nelíbí. Přesto si jeho orientální podobu alespoň vyzkoušel.
"Myslím, že orientální tance dělají jen ženy. U nich to působí velice eroticky a líbí se mi to. Ale nevím, jestli tančí i chlapi," přemýšlel Albert.
Pak nastal velký problém s oblečením. Když finalista Proměny viděl, co by měl mít na sobě, zděsil se. "No to v žádném případě," ukázal na průsvitné taneční kalhoty.
Proto mu lektorka Johanka z Centra orientálního tance doporučila speciální folklorní kabátec, který používají muži. Pod ním měl Albert černé šifonové kalhoty a přes něj si připnul penízkový pás. "No, tohle už je lepší," konstatoval. Teď už jen nacvičit nějakou choreografii. K tomu mu pomáhala podmanivá orientální hudba a zrcadla, v nichž tanečníci mohou sledovat své pohyby a lépe je koordinovat.
"Ve střední Evropě tolik obvyklé, aby tančili muži. Ale v zemích Orientu je to naprosto normální," vysvětlila Johanka.
Albert jednotlivé taneční prvky srovnával např. s kick boxem a tak jsme jeho taneční projev uznali jako velmi originální.