Na hradě Okoří orientální princezny tančí

Taneční vystoupení Jany Křížkové, Věrky Lněníčkové a jejich kurzistek na Okoři
Jana Mirjam Křížková
Jana Mirjam Křížková
Věra Lněníčková
Věra Lněníčková
„OKOŘENÍ" 2010
Ve dnech 15. 5. – 16 .5 .2010 se zřícenina hradu Okoř změnila na „Pohádkový hrad“, plný aktivit, her a zážitků pro děti i dospělé. Akce byly bohatá a pestrá. Na třech hradních nádvořích neustále běžel připravený program. Představili se různé divadelní a šermířské soubory, kouzelníci, kejklíři, fakír i půvabné orientální tanečnice. Pro děti bylo připraveno mnoho atrakcí a soutěží - např. rytířské soutěže na koních nebo kolbiště s palicemi. Nakonec se do soutěží zapojili i dospělí. Také bylo k vidění mnoho řemesel a některé z nich bylo možné vyzkoušet, například točení na hrnčířském kruhu.
Spolek Fištrón, pořadatel této akce, pozval, po minulých dobrých zkušenostech, naši lektorku Janu Křížkovou, která si na pomoc přizvala svou kolegyni, a také lektorku Centra Tance, Věrku Lněníčkovou. Obě lektorky přivedly i své kurzistky.
V obou dnech zatančily naše orientální princezny hned dvakrát. V klasickém orientálním bloku bylo k vidění Raks Sharqi, drum solo, tanec se šavlí a moderní orientální tanec. O těchto tanečních stylech se mohli přihlížející i leccos dozvědět. V dalším bloku mohli diváci obdivovat folklorní Egyptské tance, jako je Hagala a dámský i pánský pouštní taneční styl. Nechybělo ani veselé saidi s hůlkami a rozverné khaleegi. Naše tanečnice se zapojily i do soutěží. Obecenstvo mělo například uhodnout která z tanečnic tančila pánský nebo dámský pouštní styl.
Přes nepřízeň počasí se Okoření opravdu vyvedlo a naše tanečnice byly vždy odměněny velkým potleskem. Obecenstvo bylo tancem dokonce tak nadšeno, že si trouflo zatančit si s Janou. Aneb jak tvrdí Jana - společný tanec se středověkými rytíři a jejich zbrojí, byla opravdová třešnička na dortu!