Vendulka Pánková: Staňte se filmovou hvězdou

 

 

Kolik tanců umíš, tolikrát jsi člověkem (rozhovor)

1) Jaká slova se ti vybaví, když se řekne orientální tanec?

Určitě ženskost, ladnost, radost, barevnost, pestrost, emoce, cítit se dobře ve svém těle a relaxace :) 

 

2) Jak dlouho tančíš orientální tanec?

S orientálním tancem jsem začala v roce 2004, a od roku 2007 ho také vyučuji, takže letos slavím 10. výročí :)

 

3) Proč bys ho doporučila každé ženě? 

Orientální tanec je pro mne možnost naplno si užít svou ženskost, objevit svou něžnou, ladnou, emoční stránku, ale i svůdnou a temperamentní dračici :) Je pro mne skvělým ventilátorem emocí a spolehlivým dobíječem dobré nálady a "baterek". Mohou si ho užít ženy všech věkových kategorií i typů postav, sluší všem, zároveň nemusí být příliš náročný, takže si ho v jednoduché formě mohou užít jak malé holčičky, tak dámy ve vyšším věku, které díky pohybu a kreativnímu propojení s hudbou nestárnou a udržují si tak i vitalitu a radost ze života. A každá žena v něm může nalézt styl sobě vlastní, zábavnou formou jemně zformovat tělo, naučit se nosit ho ladněji a elegantněji a užít si chvíli pro sebe a odreagování od shonu všedního dne.

 

4) Co ti dokáže nejvíce udělat radost a/nebo naopak co tě rozpálí doběla?

Radosti se snažím nacházet v každodenních maličkostech a radost i rozdávat lidem v mém okolí, ať už splněným přáním, malou drobností, tancem, nebo i jednoduše úsměvem. Mě samotné kromě tance těší příjemné chvíle s přáteli a rodinou, cestování, fotografování, západy slunce, a také moc ráda peču různé dobroty, a ještě radši sleduji, jak ostatním chutnají :)

Co nemám ráda je hloupost, lež a neúcta.

 

5) Jaké je tvé oblíbené zvíře/květina/barva/oblečení...?

Miluji kočky, růže a šeříky, vínovou a fialovou barvu a dloooouhatánské sukně ... a vše, co se třpytí! :)


6) Jsi naprosto všestranná - jaké styly tančíš?

Tančím různé styly orientálního tance - je jich opravdu nespočet! Jen pro inspiraci např.: klasický kabaretní egyptský styl, drum (bubínkové) sólo, pop orient, egyptský folklór, tanec s rekvizitami (šavle, svíčky, činelky, křídla bohyně Isis, hedvábné vějíře, závoje...), cikánský tanec, orientální flamenco...

Dlouhá léta se věnují také indickému bollywoodskému tanci, který v sobě mísí různé styly tradičních i moderních tanců Indie i celého světa, a abych se nenudila, zpestřuji si vzdělání i dalšími tanečními styly (flamenco, hip hop, afro, balet...) - každý mi obohatí můj "pohybový slovník", pomůže rozvinout jiné emoce či stránky osobnosti a otevře nové obzory... Vždyť kolik tanců umíš, tolikrát jsi člověkem ;)

A abych se cítila ve svém těle nejen dobře, ale i zdravě, čím dál více se věnuji také různým formám zdravého pohybu, ať už jde o Labanovu analýzu pohybu, Bartenieff fundamentals, cvičení dle Mojžíšové, spirální stabilizaci a mobilizace páteře, a mou současnou největší vášní jsou kurzy Tajemství pánevního dna, ve kterých nepracujeme pouze s tělem a svaly, ale i s emocemi a energií v těle, a díky komplexnímu psychosomatickému přístupu mohu ženám pomáhat cítit se ve svém těle lépe, zbavit se bolestí zad, ženských problémů, inkontinence, a třeba se i dočkat vytouženého miminka :)

Děkuji za rozhovor. 

Předchozí rozhovor s Vendulkou Není pánev jako pánev

Další lekce s Vendulkou

Zdravotní cvičení pro ženy

Voda a oheň - hedvábné vějíře (Pokročilé tanečnice Vendulky Pánkové

Galashow Dance of Love 2014 - Diwali (skupina bollywoodského tance Vendulky Pánkové)